Strokovni ogled na Velike Poljane

NA VELIKE POLJANE

 

Na sobotno jutro, 17.3.2018, smo se člani Muzejskega društva Ribnica ob 9.uri zbrali pred cerkvijo sv. Jožefa na Velikih Poljanah.

Odšli smo v stavbo nekdanje osnovne šole, kjer nas je pozdravil predsednik MDR France Ivanec. Sledil je ogled razstave »Moja vas – moj podedovani obraz«. O tej razstavi , življenju in delu ljudi na Velikih Poljanah, nam je pripovedovala Polona Rigler Grm. Njena razlaga je bila zelo slikovita, popestrila pa jo je še z branjem citatov nekaterih pričevalcev. Ogledali smo si tudi video o nekaterih kmečkih opravilih, ki žal izginjajo.

Nato smo si ogledali cerkev sv.Jožefa. Tam nam je dekan  Anton Berčan predstavil zgodovino te cerkve, še posebej zgodovino zlatih oltarjev iz cerkve sv. Jurija pri starem ortneškem gradu. Te oltarje je naredil slikar HGG ( Hans Georg Geiger von Geigerfeld, 1610 - 1681 ). Potrebno  jih je bilo  restavrirati. O obnovi je spregovorila Polona Rigler Grm. Duška Hočevar Mihelič pa nam je razložila prispevek njene družine pri tem restavriranju. Skupaj z možem Tonetom sta namreč botra enemu izmed obnovljenih oltarjev (oltar sv. Lucije).

Pot nas je potem vodila na drugi konec Velikih Poljan do cerkve sv.Tomaža. Tudi tam nam je dekan Anton Berčan spregovoril o zgodovini te cerkvice zgrajene v 13.stoletju. Velja za najstarejšo cerkev na našem območju.

Polni zanimivih vtisov smo zaključili ta dan. Spoznali smo, da je v naši okolici veliko kulturno in zgodovinsko bogatih krajev,  pa o njih vemo zelo malo.

 

Zapisala Milka Jamnik


© 2021 Muzejsko društvo Ribnica. VSE PRAVICE PRIDRŽANE